Wie zijn wij


Elisabeth Brouwer

Gaandeweg

gaandeweg de weg gegaan
de weg gegaan
om stil te staan
om stil te worden
stil van binnen
gaandeweg
de weg naar binnen
- Leo Jacobs -

Op een kruispunt in mijn leven
Eind 2002 stond ik op een kruispunt in mijn leven. Vanaf 1986 had ik mij met hart en ziel, in vele grote en kleinere projecten, ingezet voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van werknemers in de landbouw en in ziekenhuizen, zowel in Nederland als in Mozambique.
Veel mensen worden ziek van hun werk. Veel mensen ook niet. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in wat maakt dat mensen wél plezier in hun werk houden. Daarvoor interviewde ik zeven medisch specialisten en schreef het boekje Artsen over de parels in hun werk.
Ik zei mijn baan bij het UMC Utrecht op, en startte mijn eigen bedrijf Bureau BALANS.
Pelgrimstochten en retraites
Een retraite in een klooster in Nederland maakte het verlangen wakker om het kloosterleven te ontdekken en er van te leren. Kloosters bleken zo'n goede plek te zijn voor bezinning.
Na een verblijf in het klooster Hurezu in Roemenië ontwikkelde ik in 2004 de pelgrimstochten in Noord Roemenië. De kloosters in Roemenië hebben mijn hart gestolen vanwege de gastvrijheid van de monniken en nonnen, de mystiek, de schoonheid van de Byzantijnse schilderingen en ikonen, de bloemen en de ligging in de natuur. Als bioloog geniet ik elke tocht weer van de prachtige natuur en de ongerepte, soms mystieke bossen waarin deze kloosters gelegen zijn.
Sinds 2009 zijn daar de retraites in België bijgekomen in het klooster van Chevetogne. Een bijzonder klooster vanwege de twee kerken en de Byzantijnse vieringen in de prachtig beschilderde kerk en crypte. De bijzondere gesprekken met de monnik p. Cyrille inspireren mij steeds weer om op zoek te gaan naar de metaforische betekenis van religie.
Stilte als inspiratiebron
In de pelgrimstochten en retraites werk ik steeds meer vanuit stilte. Zeker ook na mijn onderzoek naar stilte waarvoor ik 14 mensen interviewde, wat resulteerde in een Masterthesis voor mijn studie Religiewetenschappen met als titel: Stilte op je levensweg.
In mijn werk laat ik mij inspireren door verschillende spirituele stromingen en levensbeschouwingen
en maak ik gebruik van mooie teksten en gedichten van o.a. Anselm Grün, Thich Nath Hahn, Rumi en Oriah Mountain Dreamer. Centraal in mijn werk zijn mijn waarden: aandacht en betrokkenheid, respect, kwaliteit, schoonheid en persoonlijke groei.
Coaching naar Werk met zin
Tijdens de pelgrimstochten en retraites kwam ik steeds vaker vrouwen tegen die vastliepen in hun werk, er geen voldoening meer in vonden, niet wisten wat ze wilden of moeite hadden met keuzes maken. Sinds 2017 coach ik vrouwen naar Werk met zin.
Als Enneagram type 1 (de perfectionist) hou ik van duidelijkheid, structuur en kwaliteit. Dat heb ik verwerkt in het coachingstraject dat ik ontwikkeld heb. Een traject waarin we stap voor stap, in ca. zeven sessies, samen op zoek gaan naar werk dat zinvol is en voldoening geeft.
Kleding als Taal
Mijn liefde voor schoonheid én persoonlijke groei kon ik ik kwijt in de opleiding Kleding als Taal. Hierin leerde ik hoe je je innerlijke kwaliteiten en wie je bent kunt vertalen en laten zien in de kleding die je draagt. Voor wie dat wil sluiten we een coachingstraject af met en een persoonlijk kledingadvies op basis van het Groot Innerlijk Kompas.

Eugen Iavorschi
De pelgrimstochten in Roemenië begeleid ik samen met Eugen, een Roemeen die zowel de kloosters als de deelnemers in de groep een warm hart toedraagt. Zijn aanwezigheid maakt het mogelijk dat ieder in zijn eigen tempo kan lopen, en dat we gesprekken kunnen hebben met monniken en nonnen die de Engelse taal niet beheersen.
Caroline Cazemier
De retraites in het klooster van Chevetogne in België begeleid ik samen met Caroline Cazemier. Tijdens twee retraites en een pelgrimstocht hebben we elkaar goed leren kennen.
"Toen Elisabeth mij vroeg om samen de verdiepende retraite te ontwikkelen en te begeleiden ging een diepe wens in vervulling: er zijn voor mensen en een stukje meelopen op hun levensweg, op zoek naar de (innerlijke) bron”.
Caroline heeft werkervaring in het organiseren van begeleiding rondom het levenseinde, in de uitvaart-
wereld en binnen het speciaal onderwijs.


Ons netwerk

Bram Moerland

Op de website van Bram Moerland vind je o.a. de tekst van het 'Aramese Onze Vader'.

Klooster Chevetogne
Hier vind je informatie over het klooster in België waar de retraites zijn.

Rosita Steenbeek
Zij maakte, samen met Elisabeth Brouwer haar eigen pelgrimstocht in Roemenië en schreef over haar ervaringen in Happinez.

Ikonen museum Kampen
Prachtige ikonen zijn te bewonderen in het Ikonen museum in Kampen.