Pelgrimeren

In ieders leven zijn bergen en dalen. Soms voelt het of je de weg kwijt bent, moet je oude dingen loslaten en een nieuwe weg inslaan. Pelgrimeren kun je zien als metafoor voor je levensweg.
In 2003 maakte ik, Elisabeth Brouwer, mijn eerste pelgrimstocht langs ooster-orthodoxe kloosters in Roemenië. In 2004 ging ik deze tochten begeleiden. Vele tochten volgden daarna. Meer en meer ervoer ik wat pelgrimeren eigenlijk is, wat de thema’s van het pelgrimeren in mijn eigen leven betekenden. Thema’s als loslaten, verdwalen, thuiskomen en weer op weg moeten gaan. Welke betekenis de stilte voor mij kreeg en wat ik leerde van de paradoxen in het kloosterleven.

Pelgrimerend lopen van klooster naar klooster - een spirituele reis
Pelgrims gaan op reis om een doel te bereiken. De plek waar ze naar toe gaan lijkt het doel, maar al lopende ontdekken ze dat het werkelijke doel binnenin hen ligt.
De pelgrimstocht die wij maken is een reis naar binnen. Een spirituele reis, waarbij we lopen van klooster naar klooster, in de stilte van de natuur. In het klooster en tijdens het wandelen kun je stil staan bij jezelf, bij je leven, je werk of dat, wat voor jou op dat moment van belang is. Het thema van deze reis is lopend stilstaan bij de essentie. Elke dag heeft een thema dat wordt ingeleid met een bijpassende tekst/gedicht.

Wat betekent het om pelgrim te zijn? Hoe ziet jouw pelgrimstocht, jouw levensweg eruit? Wat is je verlangen? Wat draag je mee tijdens jouw reis. Deze vragen zijn vragen aan jezelf. Er zijn geen groepsbijeenkomsten waarop we dit met elkaar delen.

"De mystieke sfeer in de kloosterkerkjes maakt je stil, en laat je vanzelf naar binnen gaan.
Het eten staat altijd op je te wachten als je een klooster bezoekt. Je bent geen toerist, je voelt je een gast die welkom is.
Na dit bezoek liep ik verder met een diep respect voor deze totaal andere wijze van leven."
Yolanda, deelnemer

De stilte in jezelf
  Als je het contact met de innerlijke stilte in je 
  verliest, verlies je het contact met jezelf.
  Wanneer je het contact met jezelf verliest,
  verlies je jezelf in de wereld.
  Je diepste besef van jezelf, van wie je bent,
  vind je in je innerlijke stilte.
  Dat is het IK BEN
  dat dieper gaat dan naam en vorm
  Eckhart Tolle    Uit: De stilte spreekt.